Formula succesului

     De ceva vreme ma gandeam cum as putea sa exprim succesul intr-o formula care sa depinda de factori caracteristici individului. Drumul de ieri seara de la Bucuresti la Braila a fost stimulator in acest sens; am realizat ca succesul personal ar trebui sa depinda de urmatorii factori:

 

  • talente, abilitati, acele puncte tari caracteristice persoanei respective;

  • cunoastere;

  • influenta personala;

In ce priveste plusurile personale, ele se pot potenta prin combinarea lor; imbinarea a doua talente, de exemplu, da rezultate mult mai bune decat folosirea lor separata.

Cunoasterea poate fi “amplificata” prin doua modalitati: fie aprofundare intr-o singura directie – specializare, fie combinarea progreselor obtinute in mai multe arii de interes. Personal, cred ca prin cresterea cu 1-2% pe luna – de exemplu – in mai multe domenii (dintre care unul poate reprezenta aria de excelenta), si prin combinarea acestor progrese, se poate ajunge la rezultate nesperat de bune per ansamblu.

Influenta pe care o poate avea o persoana depinde atat de reteaua de relatii a persoanei respective cat si de capacitatea persoanei de a comunica eficient. Ar mai fi si parghia sociala folosita dar aceasta nu mai tine de individ ci face parte din mediu. Cred ca variabila aceasta mai include si persoanele pe care le influentam dar care nu fac parte din cercul nostru de relatii (adica cei pe care nu-i cunoastem personal dar pe care ii influentam in diferite moduri).

Pe de alta parte, chiar si intre cele trei variabile exista o serie de corelatii: spre exemplu marimea retelei este influentata de cunoasterea individului (viceversa poate fi si ea valabila); la fel si intre talente si marimea cercului de influenta exista o corelatie.

Este clar ca fiecare variabila si relatiile dintre ele sunt aspecte care trebuie aprofundate (ar putea fi gasite chiar si modalitati de masurare a lor)! Totusi esenta ar fi urmatoarea:

+KI=S

unde “+” inseamna punctele tari ale individului, “K” este variabila “cunoastere”, factorul “I” reprezinta “influenta” iar “S” reprezinta succesul. Aceasta este formula succesului!

Leave a Reply