4 cazuri de situatii “Context 3″

     A auzit cineva despre Legea lui Trei? Sau despre Teoria Context 3? Probabil ca nu. Dar in fiecare zi, in interactiunile noastre, putem sa folosim o serie de principii care sa ne ajute sa obtinem mai usor ceea ce urmarim. In loc de introducere, am sa povestesc care sunt cele patru cazuri care m-au facut sa incep sa studiez, in urma cu un an, situatiile de comunicare ce presupun trei persoane.

     Cazul I. In urma cu aproximativ 9 ani, in anii studentiei, cautam atat dezvoltarea personala cat si o activitate care sa-mi aduca rezultate financiare fara sa aiba conditii dure la intrare. Am ales asigurarile. Ar putea parea paradoxal dar, in ce priveste domeniul vanzarilor de produse financiare - in care intra multi si raman putini, obiectul muncii esti, de fapt, tu insuti. Cu cat inveti si te perfectionezi mai mult, cu atat rezultatele devin mai bune. In acea perioada obisnuiam sa merg la intalnirile cu clientii insotit de un coleg – un bun prieten. Aveam pentru aceste situatii un nume: “Legea lui Trei”. Ii spuneam de fiecare data: “Sa mergem sa aplicam Legea lui Trei: Noi – doi, el -unul!”. Cum superioritatea numerica genereaza, de multe ori, si superioritate a resurselor si creste posibilitatile actionale, probabilitatea noastra de reusita crestea simtitor. In destule cazuri clientii erau convinsi sa semneze un contract de asigurare mixta de viata cu acumulare de capital.

      Cazul II. Triumviratele romane s-au incheiat de fiecare data la fel: doi imparati s-au unit importiva celui de-al treilea.    

      Cazul III. In urma cu 3 ani trebuia sa vand din nou. De aceasta data – actiuni pentru speculanti pe Bursa de marfuri de la New York. Dupa anumite discutii cu fosti clienti din Romania ai unor companii de brokerage straine, aveam o dilema legata de faptul daca banii clientilor ajungeau sau nu sa fie tranzactionati si m-am hotarat sa renunt la job. Impartasirea dilemei si deciziei mele unei persoane care mi-a cerut sfatul cu privire la investirea unei mari sume de bani a creat intre mine si persoana respectiva o punte. Am regasit si in aceasta situatie Legea lui Trei. Dar facand comparatie cu situatiile de “noi doi si el – unul” si cu triumviratele romane, am realizat ca nu mai era nevoie ca doua dintre cele trei parti sa-si uneasca eforturile “impotriva” celei de-a treia ci era de ajuns sa existe trei parti pentru ca doua dintre ele sa lege o relatie doar pe baza faptului ca exista o a treia parte. 

     Cazul IV. Un film a intregit tabloul din mintea mea referitor la situatiile despre care vorbim! Se numea “Recrutul”. Era un film cu Al Pacino si Colin Farrell, in care personajul interpretat de Al Pacino incerca sa recruteze pentru CIA un tanar promitator. Initial, eforturile ofiterului au dat gres. Abia cand ofiterul i-a spus tanarului ca semana cu tatal sau, rezultatul urmarit de ofiter a fost atins. Tatal tanarului disparuse in conditii misterioase cand fiul lui era prea mic sa poata retine ceva. Asa ca dorinta de a afla mai multe lucruri despre tatal sau, fraza cheie a ofiterului, precum si presupunerea ca ofiterul l-ar putea ajuta in aceasta privinta, au facut ca tanarul sa se inscrie la teste. In aceasta situatie, a treia persoana nici nu era prezenta si, mai mult, nici nu mai exista. Aceasta m-a condus la concluzia ca este de ajuns sa existe doar perceptia a trei persoane pentru a putea aplica Legea lui Trei.

      Situatiile de acest tip precum si procesele asociate, pe care le-am reunit sub numele de “Teoria Context 3″, sunt analizate in cartea ce va fi publicata in 2008 – “Elemente de psihologie sociala: Interactiuni in contexte ce presupun 3 persoane. Dinamica grupurilor”. Cu siguranta ca ele pot sa aduca avantaje reale in comunicare aceluia ce stie care sunt elementele esentiale si cum poate sa jongleze cu ele. Principiile sunt aplicabile atat vanzarilor cat si comportamentelor de curtare, domeniului Relatiilor Publice, marketing-ului, negocierilor si medierilor, comunicarii in cadrul familiei, comunicarii in cadrul terapiei de cuplu, in managementul organizational, teatru si film, domeniul Resurselor Umane. Pe blog vom analiza situatiile de acest tip cu care ne intalnim sau pe care le putem crea la fiecare pas, pentru a invata cum sa obtinem mai mult din interactiunile cu ceilalti.

Leave a Reply