Planul de dezvoltare personala – indispensabil pentru succes

     In fiecare zi facem cate ceva. Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este daca ceea ce facem ne indreapta catre realizarea lucrurilor (mari si importante) la care ne gandim si pe care ni le dorim si in ce masura, sau daca ne duce intr-o alta directie.

     Activitatile zilnice ar putea fi impartite in doua categorii:

 • activitati productive,
 • activitati neproductive.

     Un lucru deosebit de semnificativ pentru a ne da seama de ponderea fiecarei categorii de activitati pe parcursul unei zile si pentru a intelege si impactul fiecarei activitati este sa enumeram activitatile zilnice si sa le grupam pe categorii, eventual sa trecem in dreptul fiecareia si durata pe care – in mod obisnuit – o alocam activitatii respective.

     Evident, activitatile productive necesita mai mult efort decat cele neproductive, nu neaparat si mai mult timp. Pentru majoritatea persoanelor, activitatile pentru care se aloca perioade importante de timp pe parcursul unei zile sunt mai putin productive si mai mult placute (sau – in orice caz – mai putin placute decat activitatile cu grad ridicat de productivitate). Acest lucru ar trebui sa ne puna serios pe ganduri!

     Situatia va trebui inteleasa in profunzime. De aceea sunt necesare 15-30 de minute, daca nu zilnic macar o data la o saptamana, in care sa constientizam consecintele a ceea ce facem. Ne propunem sa obtinem ceva pe parcursul unei zile sau nu? Care sunt activitatile obisnuite ale unei zile? In ce categorie se include fiecare? Carei categorii ii apartin activitatile preponderente de pe parcursul zilei? Ce rezultate obtinem intr-o zi obisnuita? Ce rezultate vom obtine daca vom continua asa? …un an… 4 – 5 ani… 10 ani… Sunt aceste rezultate ceea ce ne dorim de la viata sau nu? Ce trebuie sa facem pentru a schimba directia catre ceea ce ne dorim, catre obiectivele noastre? Sau, in cazul in care directia in care ne indreptam este buna, ce trebuie sa facem pentru a grabi demersul nostru, pentru a ne mari eficienta?

     In aceste situatii, o solutie ar putea fi sa aplicam modelul “Mix” ( sau “Combinare”), pentru a genera o categorie noua de activitati care sa fie in acelasi timp si (foarte) productive si placute. Ne-ar fi de ajutor pentru aceasta intrebarea “Ce rezultate mi-ar placea sa obtin si ce activitati sunt necesare pentru aceasta?”. In plus este necesar sa izolam acele caracteristici de interes din activitatile celor doua categorii si apoi sa le combinam in activitati de o noua natura.

Modelul Combinare aplicat categoriilor de activitati zilnice    

     Se presupune ca, daca rezultatele ne fac placere, va fi mai probabil ca si activitatile sa fie placute (sau sa devina placute pentru ca - fiind asociate in mod repetat cu satisfactia finala – se va crea o noua conditionare neuro-asociativa pentru ele). Acest aspect ne va schimba putin modul de a ne concepe restul existentei, in sensul ca vom ajunge la intrebarea esentiala (si implicit la demersul de solutionare a ei) “Cum voi putea trai din activitatile pe care imi place sa le fac astfel incat sa obtin rezultatele pe care mi le doresc (acele activitati incluse in cea de-a treia categorie)?”

     Referitor la acest aspect, daca privim putin in jurul nostru, multe persoane sunt nefericite pentru ca isi pun problema de a trai din ceva (ceea ce apuca sa gaseasca) si abia in al doilea rand de a mai face si ceea ce le aduce o implinire. In marea majoritate a cazurilor, ceea ce facem pentru a trai ne ocupa tot timpul! Adica, in general, nu apucam decat sa ne asiguram existenta nu sa ne si implinim ceea ce – bineinteles – aduce si angoasa caracteristica si binecunoscuta. Ar trebui sa ne bucuram ca traim fara sa lasam ceva notabil in urma??? Nici nu se pune in discutie aceasta problema! Raspunsul este “Absolut NU!”. Iata de ce este nevoie de un plan! Un plan de viata, un plan de dezvoltare personala… Acesta trebuie sa fie fundamentul fiecarui pas pe care il facem, fiecarui cuvant pe care il spunem, fiecarei ore pe care o traim. Si – esential! – cel mai indicat este sa nu ne multumim la a pastra “in minte” ceea ce ne propunem ci sa punem planul pe hartie!! Un asemenea instrument va face diferenta dintre indivizi atat in mod direct cat si in mod indirect:

 • in mod direct: la angajari si promovari, in situatii de competitie, vor fi preferati cei care au asemenea planuri.

 • in mod indirect: prin randamentul in activitate (indiferent daca planul nu este facut cunoscut, cel ce actioneaza conform unui asemenea instrument va ajunge mult mai departe si mult mai repede acolo unde si-a propus decat o persoana purtata de val in toate directiile).

    Ajungem deci la concluzia ca Planul pentru Dezvoltare Personala este un instrument indispensabil pentru succes atat in ce priveste direct pe individ – care poate ajunge sa traiasca o viata inspirata de pasiune – cat si in ce priveste compania in cadrul careia individul activeaza. Cate companii cer asa ceva angajatilor? Probabil foarte putine insa un lucru este cert: cele care o fac sunt primele in topul eficientei, al productivitatii. 

3 Responses to “Planul de dezvoltare personala – indispensabil pentru succes”

 1. Planul de dezvoltare personala - exemplu at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] si, de aceea, pentru inceput vom aborda tot planul de dezvoltare personala.  Am vorbit despre necesitatea unui plan de dezvoltare personala si am vorbit despre cum se concepe un asemenea plan. De asemenea, am vorbit despre tipuri de [...]

 2. Cum concep un plan de dezvoltare personala at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] Spuneam intr-o postare trecuta ca Planul de Dezvoltare Personala este instrumentul indispensabil pentru succesul individual sau [...]

 3. Ora Exacta Says:

  Navigand pe internetul romanesc iata ca am nimerit pe saitul dvs..
  Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor
  de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply