Cum concep un plan de dezvoltare personala

    Spuneam intr-o postare trecuta ca Planul de Dezvoltare Personala este instrumentul indispensabil pentru succesul individual sau corporativ. Un Plan de Dezvoltare Personala (PDP) trebuie sa contina cel putin urmatoarele capitole:

 • principii calauzitoare,

 • analiza SWOT personala si strategia ce urmeaza a fi urmata in acest sens,

 • roluri personale, obiective pe roluri/directii de activitate, organizare, planificare,

 • organizarea activitatii de reinnoire si dezvoltare continue.

    Ar mai putea fi introdus si un capitol referitor la modelele de urmat, de exemplu, sau alte elemente considerate relevante.

    Capitolul referitor la principii poate fi intitulat dupa cum consideram mai potrivit…”Declaratie de principii”, “Principii personale”, “Principii calauzitoare” etc. Important este ca el sa existe! Si lungimea capitolului poate varia de la o persoana la alta; nu exista corect si incorect in ce priveste acest aspect ci se pune problema de efect! Pot fi 4-5 principii calauzitoare, 10 sau zeci de pagini. Fundamental este ca aceste principii – in mod necesar validate de sute de ani de convietuire sociala si de reusite personale ale modelelor – sa fie interiorizate si respectate. Orice rabat de la ele costa scump! Mult prea mult! Indiferent daca e un pret platit devreme sau mai tarziu.

    Capitolul referitor la analiza SWOT si strategia de urmat trebuie sa contina:

 1. o analiza in detaliu a propriei persoane in ce priveste punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile. Este nevoie de multa maturitate si de sinceritate cu sine. Nu are nici un rost sa te amagesti; asa nu ajungi nicaieri – sau nu in directia buna. In schimb, o buna cunoastere de sine este premisa pasilor schimbarii in bine.

 2. strategia ce urmeaza a fi folosita avand in vedere rezultatele analizei SWOT. De exemplu, valorificarea punctelor tari in legatura cu oportunitatile ivite, sau neutralizarea amenintarilor, sau ameliorarea punctelor slabe etc.

    Rolurile personale trebuie si ele specificate, fiecare rol urmand a fi corelat cu un anumit obiectiv si cu un anumit plan de atingere.

    Capitolul referitor la permanenta reinnore si dezvoltare este, de fapt, planul de dezvoltare personala propriu-zis insa – oricat ar parea de ciudat – esenta PDP o reprezinta principiile-ghid iar analiza SWOT si obiectivele constituie punctul de start, respectiv punctele de sosire. Esenta trebuie sa fie cat mai stabila cu putinta pentru a putea oferi stabilitate. “Punctele de sosire” pot fi mai multe si este chiar recomandabil sa fie asa (un om fara obiective nu este un om motivat!). In plus, succesul nu este numai o destinatie ci si insasi calatoria – un proces al devenirii intru excelenta. Obiectivele de dezvoltare si de reinnoire constituie chiar treptele catre excelenta.

    De asemenea, PDP este un instrument eficient numai in situatia in care este utilizat “in cuplu” cu analiza de stadiu: sunt indicate atat analizele saptamanale ale rezultatelor atinse cat si analizele lunare. Cele doua perioade – saptamana si luna – sunt potrivite pentru a oferi o perspectiva cuprinzatoare asupra proceselor. Aceste analize vor conduce la concluzii deosebit de folositoare privind imbunatatirea eficientei.

11 Responses to “Cum concep un plan de dezvoltare personala”

 1. Planul de dezvoltare personala - exemplu at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] personala.  Am vorbit despre necesitatea unui plan de dezvoltare personala si am vorbit despre cum se concepe un asemenea plan. De asemenea, am vorbit despre tipuri de strategii ce pot fi urmate in functie de rezultatele [...]

 2. sabinaN Says:

  Interesant articolul.De mult timp caut un curs care sa ma ajute , pe de o parte sa-mi fixez cu usurinta obiectivele iar pe de alta parte sa le si realizez cat mai rapid .
  M-a incitat titlul “Cum sa obtii ceea ce-ti doresti” postat pe Confidence Camp.Iar daca
  vreo data v-ati propus asa ceva , vi le recomand

 3. St Murgeanu Says:

  Salut Octav,

  in curand o sa-mi apara o carte (`Concediaza-ti seful! – ghidul carierei tale de succes`)despre dezvoltare personala, cariera, succes, in ingrijirea editurii Meteor Press. Intr-unul din capitole mi-am permis sa fac o trimitere spre acest articol. Imi permiti sa postez o copie a acestui articol pe site-ul de promovare a cartii? (indicand bineinteles autor, sursa, link, etc)

  Multumesc :)

 4. Octav Says:

  Da! Bineinteles! Sunt onorat. Te rog sa ma anunti cum apare cartea si sa-mi spui unde o gasesc.

 5. St Murgeanu Says:

  ok, multumesc, revin cu detalii :)

 6. St Murgeanu Says:

  Salut Octav,

  a aparut cartea, trimite-mi te rog o adresa unde sa-ti trimit un exemplar, pana ce finalizez site-ul :)

  Multumesc :)

 7. Octav Says:

  Stefan, felicitari!
  Poate ne intalnim. Ne si cunoastem, imi arati si cartea si mai schimbam si niste idei. Ce spui?

 8. St Murgeanu Says:

  ok :) super!

  multumesc de interes

  cum procedam?

  :)

 9. Specializeaza-te - Concediaza-ti seful! Says:

  [...] Acum gandeste-te cateva ore – sau chiar zile, daca este necesar – care sunt acele lucruri la care te pricepi cel mai bine, care sunt punctele tale tari. Incepe prin a-ti face analiza SWOT. [...]

 10. Primii pasi spre job si cariera - Concediaza-ti seful! Says:

  [...] internet, printr-o simpla cautare pe google. Acelasi gooogle te va ajuta sa inveti mai multe despre analiza SWOT pentru [...]

 11. Pikachooo Says:

  Pfff…mi-ai salvat viata cu postul asta [:X] Mersi mult [:X]

Leave a Reply