Distorsiuni in perceptia obiectivului

    Nu numai modul in care percepem un obiectiv anume este important – inteleg aici o anumita atitudine, un anumit mod in care ne raportam la el – ci si distanta pe care o percepem pana la el. Pentru ca, in functie de cat de indepartat ori de apropiat il “vedem”, ne facem un plan mai strans (mai strict) sau mai larg (mai relaxat).

    Exista cateva situatii pe care le putem analiza din aceasta perspectiva. Pentru ca problema sa fie mai usor de analizat ne vom referi la obiective realizabile si vom studia cinci tipuri de situatii, ale unor persoane care si-au propus acelasi obiectiv. Vom considera obiectivul ca fiind un eveniment dorit care ar putea surveni la un moment dat (T.o.) daca o serie de factori care tin de individ (F.i.) interactioneaza de o anumita maniera cu o serie de factori care tin de mediu (F.m.): O = F.i. (T.o.) x F.m. (T.o.). Ne vom folosi, de asemenea, de o analogie cu domeniul opticii/optometriei. O persoana, orice persoana, poate fi inclusa intr-una din urmatoarele categorii:

  • o persoana poate percepe un obiectiv ca fiind mai indepartat decat este el in realitate. Este posibil nici sa nu-l “vada” prea bine; obiectivul poate sa apara in acest caz destul de vag. Probabil ca ea va fi mai putin motivata (sau poate tocmai din acest motiv il vede asa de departat) si va planifica etapele necesare pentru atingerea lui intr-un mod mai lejer, mai larg. Avantajul ar putea sa fie doar o flexibilitate temporara (pana cand isi va da seama ca evenimentul pe care il doreste si pentru care trebuia sa parcurga anumite etape pentru a-l atinge era – de fapt – mult mai apropiat). Este probabil ca nici procesul necesar implinirii obiectivului sa nu fie prea clar. Persoana fiind nepregatita, are toate sansele sa rateze obiectivul pentru ca – la momentul oportun – nu sunt intruniti acei factori F.i. de care depindea implinirea evenimentului respectiv. Singura sansa ar putea fi ca evenimentul respectiv sa depinda in exclusivitate de factorii de mediu si acestia sa fie intruniti. De multe ori insa, factorii de mediu mai depind si ei de individ; trebuie incurajati sau chiar create conditii potrivite de mediu. Numesc aceasta perceptie “Miopie de obiectiv”, “Miopie in perceptia obiectivului” sau “Perceptie miopica a obiectivului”.
  • persoana “vede” obiectivul la distanta si momentul corecte. Motivatia atinge un nivel mai inalt decat in cazul precedent; poate fi chiar optim. Probabil ca persoana si intelege bine care sunt factorii de care depinde aducerea la realizare a obiectivului si are toate sansele ca, parcurgand etapele necesare, evenimentul dorit sa aiba loc “in curtea” ei. Reusim sa realizam scopurile pe care ni le-am propus cand suntem pregatiti (atat din punct de vedere al gandirii cat si in ce priveste actiunea) si cand exista/ne-am creat conditiile de mediu necesare. Iar asta presupune in primul rand sa “vedem” bine, sa intelegem natura lucrurilor si relatiile dintre ele. Numesc aceasta perceptie “Vedere clara a obiectivului”, “Claritate in perceptia obiectivului” sau “Perceptie clara a obiectivului”. Claritatea in perceptia obiectivului nu este insa si o garantie ca evenimentul dorit va deveni realitate ci doar o premisa in acest sens. Persoana nu se afla in criza, are timpul necesar sa-si gaseasca instrumentele si caile potrivite de actiune si sa parcurga etapele intermediare, ba chiar si sa corecteze eventualele devieri.
  • persoana percepe evenimentul vizat mai apropiat decat are acesta sansele optime de a deveni realitate. Motivatia are cote inalte, imaginea dorintei realizate este vie, colorata, mare si apropiata, iar persoana (aproape ca) traieste senzatia satisfactiei atingerii obiectivului. Daca nerabdarea este prea mare, ar putea fi chiar o piedica pentru ca ar duce la precipitarea pasilor, la nerespectarea unei anumite sintaxe in ce priveste actiunea. In conditiile in care persoana este inzestrata cu calmul necesar, are toate sansele sa-si pregateasca bine conditiile si sa faca tot ce tine de ea pentru a realiza obiectivul. Poate ca pregatirile sunt gata cu mult inainte ca evenimentul sa apara. Este si bine, este si rau. Din nou, pentru ca sintaxa optima trebuie respectata! Uneori este bine sa fii pregatit inainte, alteori – daca ai terminat prea devreme – s-ar putea ca la momentul necesar sa nu mai fii indeajuns de concentrat. Numesc aceasta perceptie “Hipermetropie de obiectiv”, “Hipermetropie in perceptia obiectivului” sau “Perceptie hipermetropica a obiectivului”.
  • exista si 2 cazuri speciale:
  1. persoana percepe obiectivul mai departat decat ar putea acesta sa survina dar imaginea este mare si vie, ceea ce-i poate da si o anume claritate in perceptia proceselor si – deci – sansa de a-si corecta perceptia si de a atinge obiectivul. Motivatia are cote bune si constituie un impuls serios pentru depasirea unor eventuale crize. Elementul F.i. are sanse mai mari sa fie indeplinit decat in cazul  miopiei de obiectiv dar mai mici decat in cazul vederii clare. Datorita oarecarei claritati a perceptiei proceselor, acesta este un caz special de hipermetropie in perceptia obiectivului.
  2. persoana vede obiectivul la momentul si distanta la care acesta ar putea sa apara in realitate dar imaginea este (foarte) “mare”. Este cazul supramotivatilor. Insa, “mai mult” poate sa fie atat mai mult decat “de ajuns” cat si “prea mult”. Tensiunile “din sistem” pot sa fie un impuls dar pot sa-l si blocheze; doar hazardul controleaza modul in care se combina factorii interni si externi individului. Daca persoana nu este indeajuns de stabila, se poate bloca, iar daca este stabila va atinge obiectivul dar cu eforturi mai mari decat ar fi fost necesar, ceea ce-i va afecta urmatoarele etape. Am putea sa numim acest tip de perceptie “Hipermetropie de obiectiv clar”.

One Response to “Distorsiuni in perceptia obiectivului”

  1. Planul de dezvoltare personala - exemplu at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

    [...] tipuri de strategii ce pot fi urmate in functie de rezultatele analizei SWOT precum si despre distorsiuni in perceptia obiectivelor. Acum vom aborda primele capitole ale planului de dezvoltare [...]

Leave a Reply