Cum afecteaza stress-ul capacitatile creierului si comportamentul

    Cu putin timp in urma am prins pe National Geografic sfarsitul unui documentar despre porci. Am inteles ca se discutase despre utilitatea lor atat in ce priveste folosirea unor organe de porc in transplanturi la om cat si despre folosirea carnii de porc pentru hrana. Ceea ce a urmat mi s-a parut a fi foarte interesant si – in egala masura – important. S-a vorbit despre asemanarile in ce priveste creierul la porc si la om. Deosebit de sugestive au fost doua experimente care arata care sunt efectele unor traume si al stress-ului asupra creierului si capacitatilor acestuia. Bineinteles, concluziile sunt valabile si in ce-i priveste pe oameni. Iata despre ce era vorba!

     Pe o platforma ridicata la cca un metru de sol, in forma de cruce, avand in lateral pereti de plexiglas, este asezat un porcusor stresat (ce fusese intarcat si separat de mama sa dupa primele trei saptamani de la nastere si crescut intr-un mediu stresant). Doua extremitati opuse ale platformei au pereti de plexiglas pe margini dar nu si in capete iar celelalte doua sunt inchise in intregime. Se dorea observarea comportamentului puiului de porc si compararea lui cu comportamentul unui porcusor care nu fusese stresat. Ceea ce avea sa se intample este uimitor: porcusorul stresat a inceput sa tipe de frica si a inceput sa alerge haotic intre capetele inchise ale “labirintului” fara  a se opri in zona de mijloc pentru a observa si celelalte doua cai de acces si – eventual – pentru a le explora si pe ele. Puiul nestresat (care nu fusese separat de mama sa prematur) a inceput sa exploreze pas cu pas intregul teritoriu, sigur pe el, calm si curios si – in cele din urma – a ajuns si la una dintre iesiri. Prima concluzie: traumele si stress-ul te “orbesc”; iti afecteaza capacitatea de a judeca clar si de a vedea solutiile situatiei.

    Un al doilea experiment a urmarit sa compare mai ales invatarea si capacitatea de memorare. Cercetatorii s-au folosit in acest sens de un bazin rotund care avea intr-o parte o platforma. Platforma nu era situata nici in centru dar nici lipita de peretele bazinului. Ea era destul de mica si se afla sub nivelul apei, astfel incat sa nu fie vizibila de un porcusor ce ar fi inotat dar care – in cazul in care ar fi fost gasita – sa-i poata oferi sprijin si ragaz astfel incat porcusorul sa nu mai fie nevoit sa inoate. Porcii sunt niste inotatori foarte buni. Puiul  nestresat a guitat de placere si a inceput sa exploreze sistematic fiecare particica din peretele bazinului si din bazin. Se misca intr-un singur sens, in cercuri concentrice, dinspre perete spre centru micsorand putin cate putin raza cercului. In cele din urma a ajuns si la platforma, s-a urcat pe ea si s-a oprit privindu-i pe cercetatori. Dupa o jumatate de ora, experimentul a fost reluat cu acelasi porcusor. De aceasta data, din prima secunda dupa ce a fost lasat in apa, puiul nestresat s-a indreptat direct catre platforma. Experimentul a fost reluat dupa inca 10 minute si a aratat aceeasi reactie prompta.  Ce s-a intamplat cu puiul stresat?? Porcusorul stresat a intrat in panica; tipand a tot inotat incercand zadarnic sa iasa pe unde fusese pus in bazin de catre cercetatori. Peretele era insa prea inalt. Dupa ceva timp, a inceput sa inoate haotic. Nu-si mentinea nici o directie si nici un sens anume. Intr-un tarziu, a trecut printre perete si platforma fara sa-si dea seama. Cand era aproape extenuat a gasit si platforma. Depusese foarte mult efort si tremura de frica. Ceea  ce este deosebit de surprinzator e faptul ca, la reluarea experimentului, s-a comportat la fel. Puiul de porc stresat nu invatase!!

    De luat aminte!

One Response to “Cum afecteaza stress-ul capacitatile creierului si comportamentul”

  1. Stress-ul si creativitatea « …infinite new possibilities. - Creativitate, inovatie, problem solving. Says:

    [...] si creativitatea martie 12, 2008 — 8ctav      Pe octavdafinoiu.ro am postat un articol despre doua experimente facute pe porcusori. Ele sunt relevante in ce priveste [...]

Leave a Reply