Cum gasesti cel mai bun manager?

     De cateva luni am tot vazut articole despre head-hunting semn ca acele companii de HR specializate pe acest domeniu au iesit serios la “vanat” si sunt puse pe facut comisioane. Daca esti un manager de succes si o alta companie cauta o asemenea persoana este posibil sa intre in legatura cu tine si sa-ti plaseze propunerea in modul cel mai potrivit, la momentul cel mai potrivit. Eu imi pun problema putin altfel… compania  care cauta sa angajeze managerul respectiv face bine hotarand sa aduca pe cineva din exterior sau nu?

     De ce ma intreb asta? Pentru ca in primul rand, pentru a gasi un om potrivit pentru o pozitie de manager (ma refer aici in primul rand la pozitii de top management dar este valabil si la cele de middle-management), trebuie sa stii si unde sa il cauti! Iar in asemenea cazuri locul cel mai potrivit nu este in afara companiei. Presupunand ca este vorba despre o companie cu cateva zeci de angajati, ai la dispozitie minimum 3-5 persoane din departamentul respectiv pe care ai putea sa le iei in calcul. Desigur, daca ele nu au studiile necesare este un handicap, insa nu unul insurmontabil. Pentru ca mult mai important decat asta este faptul ca persoanele din interiorul companiei au un anumit mod de a vedea lucrurile, experienta in domeniu si o experienta in comun, cunosc si traiesc prin prisma filosofiei companiei, respectand valorile ei si cunoscandu-i misiunea si obiectivele. Teoria cu privire la management isi are si ea rostul dar poate fi invatata. Totul s-ar putea rezolva, de exemplu, astfel: persoana cea mai competenta din grupul respectiv ar putea sa fie desemnata sa faca documentarea pentru o carte de genul “Cei mai mari manageri ai lumii” sau “Cele mai bune 100 de decizii de management”. Adica efectiv sa fie platita pentru cateva luni doar sa invete din cazuri concrete ale unor oameni care au avut mari succese. Ce se intampla mai apoi?

    In primul rand, tanarul manager a invatat despre cei mai buni manageri si despre perspectivele si metodele lor studiind cazurile cu care acestia s-au confruntat, invatand din experienta lor. El ar putea sa combine experienta in cadrul companiei (si filosofia ei) cu noile cunostinte acumulate astfel pentru a putea obtine probabil cea mai potrivita viziune despre cum pot fi atinse obiective ambitioase. Apoi, cartea poate fi publicata de catre companie generand pe piata o asociere a companiei si a tanarului manager cu ideea de succes, cu “hrana” intelectuala, cu stimularea dezvoltarii permanente a angajatilor. Din asta va castiga si compania (ma refer in special la castig de imagine) si tanarul talentat (atat imagine si recunoastere cat si ceva bani). In plus, este evident ca acest lucru va atrage si alte persoane bine pregatite, doritoare sa munceasca intr-un mediu care sa le permita sa evolueze si – mai mult – sa le stimuleze.

    A vazut sau a auzit cineva despre asa ceva in Romania??

2 Responses to “Cum gasesti cel mai bun manager?”

  1. Sue Massey Says:

    I like your writing style. Looking forward to reading more from you.

    - Sue.

  2. Octav Says:

    Hello, Sue! Thank you for your interest! Where are you from? Do you understand Romanian?

Leave a Reply