Planul de cariera – parte din Planul de Dezvoltare Personala

    Ieri, un prieten al unui prieten cauta pe cineva care sa stie cum se concepe un Plan de cariera. Sefii sai i-au cerut asa ceva, semn ca a inceput sa se puna accentul in cadrul companiilor pe folosirea unor instrumente care sa impulsioneze dezvoltarea individuala si a companiei ca factori in atingerea succesului (pe de alta parte, Planul de cariera este si un instrument prin care se creste gradul de coerenta inter-individuala in interiorul organizatiei, instrumentul care face ca angajatii sa devina mai atasati organizatiei si obiectivelor ei care – de altfel – devin si obiectivele lor). Norocul lui a fost ca m-am aflat pe langa prietenul comun; acesta m-a intrebat daca stiu ceva legat de asta si eu i-am zis ca am un articol pe blog referitor la Planul de Dezvoltare Personala (PDP) si este un punct de la care poate sa porneasca. Asa ca revin cu detalii despre Planul de cariera, de aceasta data.

    In primul rand, Planul de cariera nu trebuie confundat cu Planul de Dezvoltare Personala! Pentru motivul ca fiecare dintre noi – ca individ – se va simti intreg si implinit numai atunci cand se va dezvolta pe mai multe directii, nu numai profesional. Nu suntem doar angajati/liber profesionisti/oameni de afaceri ci suntem si parteneri/soti, copii/parinti, prieteni/membri ai unor grupuri, elevi/studenti, membri ai unei comunitati etc. Fiecare dintre rolurile noastre este o particica din noi si din viata noastra iar a le neglija pe unele nu poate genera decat dezechilibru si nefericire. Un plan de Dezvoltare Personala priveste fiinta umana la 360°, in totalitatea modalitatilor ei de expresie, amestec complex de nevoi si roluri, potentialitati si directii de actiune.

    Asa cum cariera profesionala nu este decat o felie din viata unei persoane, Planul de cariera nu este decat o componenta a Planului de Dezvoltare Personala. Cele doua instrumente sunt asemanatoare ca structura si au/pot avea componente comune. Capitolul privind principiile calauzitoare si Capitolul privind Analiza SWOT folosesc atat in ansamblu – Planului de Dezvoltare Personala – cat si restrans – Planului de cariera. Daca analiza SWOT nu a vizat si aspecte referitoare la punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile care tin de latura profesionala a individului, atunci pentru conceperea Planului de cariera vor fi vizate strict acestea, astfel incat strategiile posibile sa se fundamenteze pe elemente relevante ale laturii respective a individului si nu pe elemente provenind din alte campuri de activitate ale persoanei. Totusi, trebuie tinut cont si de faptul ca nu se poate trage o linie clara intre diferitele roluri ale individului si ca, deseori, acestea se intrepatrund.

    In ce priveste cariera se pot avea in vedere atat activitatea strict profesionala cat si inaintarea in cadrul ierarhiei organizatiei. Astfel se pot fixa obiective si in ce priveste sarcinile (productie/servicii/cercetare etc) date in competenta dar si in ce priveste evolutia de la nivelele executive catre cele de top management. Obiectivele trebuie fixate pe termen scurt, mediu si lung iar, in ansamblu, ele trebuie corelate si integrate astfel incat atingerea celor mai apropiate sa constituie pasi in atingerea celor departate. Viziunea este abilitatea individului de care el trebuie sa se foloseasca din plin in aceasta etapa. Este deosebit de util daca vom reusi sa ne reprezentam cat mai multe detalii despre obiectivele pe care ni le fixam pentru anumite momentele (de exemplu, ne-ar ajuta sa stim cu precizie ce urmarim si cum se va transforma viata noastra la momentul atingerii obiectivului, chiar pana la nivel de detalii cum ar fi ora la care ne trezim, ceea ce vedem cand ne trezim, cu cine stam la cafeaua/masa de dimineata, cat stam, cat timp avem pe parcursul zilei, cu cine luam pranzul, ce facem pe parcursul zilei la munca, unde calatorim in interes de serviciu, cum ne simtim etc.). Bineinteles, este absolut necesar sa prevedem apoi succesiunea de pasi care ne vor duce de la punctul in care ne aflam in prezent catre obiectivele propuse, actiunile/non-actiunile (dupa caz) care ne vor face sa folosim eficient resursele sau sa le gasim pe acele resurse pe care nu le avem pentru moment.

    Factorii reliefati de analiza strategica pot fundamenta strategii de urmatoarele tipuri:

 • SO (utilizarea punctelor tari pentru a profita de oportunitati),

 • ST (utilizarea punctelor tari pentru contracararea amenintarilor),

 • WO (reducerea punctelor slabe pentru a se putea profita de oportunitati) sau

 • WT (incercarea de a se reduce atat punctele slabe cat si amenintarile).

    Ca sa folosim o analogie, am putea spune ca un Plan de cariera este foarte asemanator unui tren lung aflat in miscare. Noi inaintam, ne mutam de la un compartiment la altul, de la o clasa de confort la alta, iar in diferitele momente vom vedea pe geam viata noastra in moduri diferite, cu lucruri/situatii/evenimente diferite. In timp ce noi inaintam prin interior (ceea ce semnifica procesul de evolutie interioara a individului) trenul ne va purta si el catre anumite destinatii (pe care – in cazul fericit – noi am fost cei care le-am ales) – evolutie sociala a individului!

 

3 Responses to “Planul de cariera – parte din Planul de Dezvoltare Personala”

 1. Planul de dezvoltare personala - exemplu at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] personala si am vorbit despre cum se concepe un asemenea plan. De asemenea, am vorbit despre tipuri de strategii ce pot fi urmate in functie de rezultatele analizei SWOT precum si despre distorsiuni in [...]

 2. Planul de cariera (II) - obiective, analize periodice at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] Revin referitor la Planul de cariera, despre care am vorbit in postarea anterioara, pentru ca sunt aspecte importante referitoare la obiective si [...]

 3. Adelia Says:

  Super!

  Am ascultat ceva asemanator pe un CD de dezvoltare personala pe care l-am descarcat gratuit de aici:

  http://newsletterpavcon.weebly.com

  Faceti o treaba excelenta!
  Tot inainte!

Leave a Reply