Planul de cariera (II) – obiective, analize periodice

Revin referitor la Planul de cariera, despre care am vorbit in postarea anterioara, pentru ca sunt aspecte importante referitoare la obiective si parcurs. Intai de toate, este bine sa intelegem ca a esua sa planifici inseamna a planui sa esuezi! Asta o zice nimeni altul decat Brian Tracy!

Obiectivele Planului de cariera trebuie sa decurga din misiunea personala, din ratiunea de a fi a individului, obiectivul personal mentionat in Planul de Dezvoltare Personala (PDP), iar acesta trebuie sa oglindeasca si sa fie conectat in profunzime naturii si caracteristicilor personale ale individului, talentelor lui, modului lui de a fi, celor mai inalte nevoi ale lui. (Nu vom ajunge sa ne simtim impliniti decat dupa ce ne-am descoperit misiunea vietii noastre si am facut pasi catre a o implini. Este nevoie de introspectii, uneori de momente dificile, dar numai asa ajungem sa facem cunostinta cu adancurile fiintei, cu potentialul ascuns, cu dorintele legate de viitor. Din nou, intrebarile ne sunt de foarte mare ajutor si – bineinteles – este indicat sa le punem astfel incat perspectiva noastra sa se deschida si nu sa ne limiteze. “Ce as vrea sa fac in ziua in care voi fi cel mai fericit om de pe lume si cum as putea sa traiesc permanent din asta?”, “Ce as face cu pasiune neobosita zi de zi in tot restul vietii mele?”, “Ce as incepe sa fac de maine sau incepand cu saptamana viitoare, daca astazi am castigat 10 milioane de euro la loterie?”, “Pentru ce vreau sa fiu cunoscut de umanitate dupa moartea mea?”, “Pentru ce vreau sa fiu renumit in timpul vietii mele?”, “Pentru ce vreau sa fiu cunoscut si pomenit de prieteni dupa moartea mea?”, “Ce as face si cum as trai daca as mai avea de trait 2 luni, …6 luni, …un an?”, “In ce sunt bun?”…). Atat obiectivele PDP cat si obiectivele Planului de cariera trebuie sa fie concrete, specifice si stimulative, masurabile (cuantificabile), abordabile (realizabile), realiste si relevante, raportate la timp. Pentru a se retine usor aceste caracteristici se foloseste acronimul SMART.

Planul de cariera nu este altceva decat o harta a vietii profesionale; oricand putem sa vedem pe hartie exact unde ne aflam in drumul nostru catre atingerea obiectivelor propuse, ce pasi am parcurs si ce pasi mai avem de parcurs. In acelasi timp, Planul trebuie sa ne ofere si flexibilitate in atingerea obiectivelor. Strategiile pentru atingerea obiectivelor trebuie sa prevada planuri alternative, bazate pe toate scenariile posibile (de la cele mai pesimiste la cele mai optimiste). Daca le vom mentiona in plan, in realitate ne va fi foarte usor sa le recunoastem dupa elementele/evenimentele care apar si sa ne alegem cel mai bun raspuns indiferent de ceea ce ni se ofera. La fel cum, intr-un grup, persoana cea mai flexibila este cea mai puternica, PUTEREA UNUI PLAN STA IN FLEXIBILITATEA LUI! Iar flexibilitatea vine din cunoastere; presupune faptul ca noi – inainte – am vizualizat scenariile posibile si am repetat fiecare secventa de actiuni pentru fiecare scenariu. Totusi, in minte, cel mai proaspat scenariu trebuie sa ne fie cel mai de dorit! Pentru ca, daca imaginea lui ar fi vaga si incetosata de felurite griji, este mult mai putin probabil sa-l mai recunoastem ori sa favorizam optiunea respectiva din gama de posibilitati. (aici lucrurile de leaga de Teoria reprezentarilor despre care am vorbit anterior)

De departe, cel mai mare avantaj pe care ni-l ofera masura de a ne scrie obiectivele pe hartie este acela ca ne directioneaza intreaga gama de trairi, reflectii, actiuni. Efectul este deosebit de important si deosebit de profund: se ajunge chiar la a “fi pus pe pilot automat” in atingerea obiectivelor propuse in scris, adica a gandi – a simti – a actiona in mod inconstient astfel incat obiectivele fixate sa fie duse la indeplinire.

Periodic – este indicat in acest sens un interval rezonabil – cel mai bun lucru pe care il putem face este sa analizam stadiul demersului nostru de atingere a obiectivului/obiectivelor propus/-e. De regula, la doua saptamani, este bine sa vedem ce rezultate am obtinut, ce puteam sa facem mai bine, sa ne dam seama ce concluzii tragem din experienta si cum le vom aplica la pasii urmatori pentru rezultate mai bune. Uneori ar putea vi vorba chiar de o revizuire a obiectivelor, In acest caz – insa – trebuie sa ne asiguram ca revizuirea se face in conformitate cu principiile care ne ghideaza activitatea si viata in general!

O idee:

Interesant ar fi (si benefic pentru toate partile implicate) ca, in conceperea si in parcurgerea Planului de cariera, angajatul sa fie asistat chiar de un trainer al companiei!

 

3 Responses to “Planul de cariera (II) – obiective, analize periodice”

  1. Inceputul schimbarii at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

    [...] se completeaza foarte bine cu articolele mele anterioare despre planul de dezvoltare personala si planul de cariera. As vrea sa continui comentariul pe care l-am pus la articolul respectiv (comentariul meu s-a [...]

  2. James Thomson Says:

    Imi place blogul acesta.Ar trebui un pic mai mult umor.

  3. max Says:

    cu tot respectul as doari sa fac o mica remarca si in acelasi timp sa vin si cu o rugaminte….pana in momentul de fata nu am vazut un “Plan de cariera” realizat, adika sa gasesc un exemplu concret despre acest lucru, am gasit doar teorii despre cum sa-l faci …..multumesc

Leave a Reply