Rolul imaginilor in creativitate si inovatie

     Intr-o postare anterioara (“De la imagini-reprezentare la realitate si invers“), am vorbit despre relatiile reprezentari - limbaj, reprezentari - imagini mentale. Apoi, intr-o alta postare (“Esential in creativitate“), am vorbit despre rolul reprezentarilor in creativitate. Ieri, pe blogul iseepossibilities.wordpress.com, am vorbit despre depozitarele de idei si am accentuat rolul limbajului in creativitate. In aceasta postare voi accentua rolul imaginilor in creativitate.

     Este evident ca, daca o banca de cuvinte (asa cum este, de exemplu, DEX) ne poate servi ca materie prima pentru operatiuni de combinare si re-combinare ale termenilor dupa reguli pe care ni le stabilim chiar noi, atunci imaginile – despre care se spune ca echivaleaza cu o mie de cuvinte – constituie o sursa cel putin tot atat de bogata de elemente destinate operatiunilor amintite. In acest caz, elementele sunt organizate deja dupa anumite reguli, ceea ce ar putea sa ne usureze sau sa ne ingreuneze demersul creativ.  Ceea ce am constientizat astazi este un mod de operare personal:

  • Pe cele trei computere cu care lucrez mi-am facut banci de imagini ce cuprind toate imaginile care mi-au atras cumva atentia, fiind placute sau deosebite in vreun sens anume.

  • Apoi, atunci cand imi propun un rezultat anume de atins (un obiectiv pentru creativitate) caut in toate imaginile, explorand mai ales analogiile posibile dintre imagini (ori elemente din acestea) cu procesele implicate in tema/domeniul de referinta. Uneori,  in generarea noului, folosesc analogii care sunt destul de departate de  domeniul/tema de referinta.

     Cred ca, in total, s-au adunat vreo doua mii de poze prin care ma uit de placere atunci cand sunt in pana de idei. Numaidecat, ideile incep sa curga. Bineinteles, principiul poate fi aplicat si cu motoarele de cautare, Google oferind optiuni de cautare prin imaginile de pe Internet. In aceste conditii, pur si simplu nu poti sa nu ai idei!

2 Responses to “Rolul imaginilor in creativitate si inovatie”

  1. Imaginile stimuleaza creativitatea « …infinite new possibilities. - Creativitate, inovatie, problem solving. Says:

    [...] stimuleaza creativitatea aprilie 10, 2008 — 8ctav Pe octavdafinoiu.ro am postat un articol care aduce completari celui referitor la depozitarele de idei. In articolul [...]

  2. website Says:

    I read this paragraph fully about the resemblance of most recent
    and preceding technologies, it’s amazing article.

Leave a Reply