Planul de dezvoltare personala – exemplu

     Pe parcursul ultimei saptamani, zi de zi, peste 80% dintre cautarile care au ajuns pe site au avut cuvintele cheie “plan de cariera” sau “plan de dezvoltare personala”. Majoritatea persoanelor cautau insa un exemplu din asemenea planuri. Eu ma ferisem sa dau exemple de Plan de cariera ori de dezvoltare personala pentru a elimina riscul preluarii unor pasaje sau a modelului in sine drept clisee. In aceste privinte, “importul” nu foloseste. Asemenea documente personale care sunt de o importanta deosebita nu trebuie, sub nici o forma, sa imprumute elemente de la alte persoane. Este esential ca ele sa plece de la particularitatile fiecarui individ in parte, de la caracteristicile situatiei in care se afla si a punctului in care doreste sa ajunga.

Totusi, la o simpla cautare dupa “exemplu de plan de cariera”, marturisesc ca nu am gasit mai nimic. Atunci am zis ca trebuie sa postez un articol (sau mai multe) despre asa ceva, cu mentiunea ca modelul unui asemenea plan poate fi diferit de la individ la individ. Asta pentru ca (asa cum am mai spus si in postarile anterioare referitoare la ce trebuie sa cuprinda un asemenea plan), desi planurile de dezvoltare personala si de cariera trebuie sa contina neaparat anumite elemente, forma poate fi diferita. Richard Bandler spune la un moment dat “My self esteem doesn`t need to be high or low, but purposeful!” La fel, in ce priveste planurile, este important sa fie utile nu sa aiba neaparat o forma anume! Personal, pe langa planul pe care il am scris la inceputul fiecarei agende, mai am pe perete un desen, un soi de harta intitulata “Point of focus” pe care sunt figurate tintele pe termen scurt si mediu.

O sa atacam problemele tot organizat si, de aceea, pentru inceput vom aborda tot planul de dezvoltare personala.  Am vorbit despre necesitatea unui plan de dezvoltare personala si am vorbit despre cum se concepe un asemenea plan. De asemenea, am vorbit despre tipuri de strategii ce pot fi urmate in functie de rezultatele analizei SWOT precum si despre distorsiuni in perceptia obiectivelor. Acum vom aborda primele capitole ale planului de dezvoltare personala.

Planul meu D.P. este structurat pe urmatoarele capitole:

 1. analiza SWOT 

 2. principii directoare

 3. deprinderi spre eficienta

 4. misiunea personala

 5. planuri, roluri, status-uri, domenii

 6. dispozitii finale.

Ultimele trei capitole sunt grupate intr-un document personal de sine statator: Declaratia de principii.
Capitolul 2 consta intr-o serie scurta de citate, in marea lor majoritate reflectii ale unor personalitati din diferite domenii, citate pe care le-am intalnit de-a lungul vietii mele si despre care am simtit ca transmit intr-un mod deosebit ceea ce ma defineste. Spre exemplu, iata cam jumatate din ele: “Trebuie sa exploram fara incetare, iar la capatul explorarilor noastre vom ajunge in punctul de unde am plecat si vom cunoaste pentru intaia oara locul” (T.S. Eliot), “In lipsa unei interpretari, realitatile n-au nici o semnificatie” (St. R. Covey), “In relatiile umane efectul e cel care conteaza” (St. R Covey), “<<Sa gandesti liber!>> in ziua de azi nu este un slogan ci o necesitate!” (Cojocaru V.), “Problemele insemnate cu care ne confruntam nu pot fi rezolvate la acelasi nivel de gandire cu acela in care ne aflam cand le-am creat” (A. Einstein), “Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.” (A. Einstein), “Ma aflu aici ca sa traiesc cu voce tare.” (E. Zola), “O rugaciune pentru aceia ale caror inimi salbatice sunt tinute prizoniere.” (T. Williams), “Sa reusesti inseamna sa intelegi”.

Capitolul “Deprinderi spre eficienta” este practic sinteza unui model de viata si de actiune pe care il urmaresc permanent. Consta in deprinderile pe care Stephen Covey le expune in cartea sa “Eficienta in 7 trepte” (o carte care mie mi-a schimbat viata).

Capitolul “Misiunea personala” mi se pare deosebit de important si este rezultatul multor nopti nedormite din anii de adolescenta, a experientelor pe care le-am avut pe parcursul vietii si a multor ore de introspectie. Capitolul nu are mai mult de jumatate de pagina si am sa-l expun aici, odata cu el incheind acest articol, urmand ca despre urmatoarele capitole si despre planul de cariera sa vorbesc in alte postari.

“Misiunea personala:
- existenta eficace si prevazatoare sub semnul creativitatii, al dezvoltarii personale continue si implinirii potentialului personal precum si al contributiei benefice care poate fi adusa lumii si oamenilor din jurul meu;
- interpretarea experientelor vietii in termenii posibilitatii de a invata si de a aduce o contributie personala benefica si notabila;
- observarea si intelegerea legilor naturii si a principiilor valide, precum si a consecintelor naturale ale acestora. A gandi si a actiona in concordanta cu acestea.
- relatie trainica si profunda cu partenera mea, bazata pe iubire neconditionata, compatibilitati si complementaritate, care sa ne faca sa ne simtim impliniti si fericiti, increzatori in puterile noastre de a ne implini visele;
- recunostinta infinita si respect profund fata de parinti  si eforturile lor necontenite.”

Daca postarile referitoare la Planul de Dezvoltare Personala si la Planul de Cariera au fost utile, astept feed-back-uri.

16 Responses to “Planul de dezvoltare personala – exemplu”

 1. Inceputul schimbarii at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] Ciurea in articol si in comentarii se completeaza foarte bine cu articolele mele anterioare despre planul de dezvoltare personala si planul de cariera. As vrea sa continui comentariul pe care l-am pus la articolul respectiv [...]

 2. Ovidiu Miron Says:

  Faci o treaba extraordinara, Octav!

  Iti multumesc mult. Invat foarte foarte multe lucruri din postarile tale!

 3. Octav Dafinoiu Says:

  Ovidiu, ma bucura mult faptul ca iti sunt de folos postarile! Daca o persoana castiga macar nu an in termeni de cunoastere si organizare (nu vorbesc de 5,6 sau 10!), atunci mi-am indeplinit misiunea.
  Marturisesc, totusi, ca sper ca postarile mele referitoare la planul de dezvoltare personala si planul de cariera sa fie folosite cel mai mult de catre liceeni! Asemenea instrumente ar insemna foarte mult pentru ei!

 4. dimoftie cristina diana Says:

  pot sa spun ca sunt abia in clasa a zecea..si vreau sa o impresionez pe profesoara de educatie antreprenoriala cu planul meu de cariera..dar nu reusesc sa ii dau o forma..stiu ce vreau sa fac…ce sa urmez..dar nu am inteles cum tb sa il fac…exemplul tau/dumneavoastra…este foarte bun..dar e foarte diferit de asa zisul “model” pe care il avem noi…oricum este o idee..multumesc pt idee.

 5. Octav Says:

  Cristina, in primul rand, nu cred ca scopul unui plan de cariera ar trebui sa fie impresionarea vreunei persoane! Planul de Dezvoltare Personala si Planul de Cariera sunt doua harti care iti ghideaza drumul in viata. Sunt niste instrumente personale. Este adevarat ca ele spun despre tine, dar este cam la fel ca si cu lantugul de aur: daca il porti discret pentru ca l-ai primit de la o persoana draga este una, iar daca il porti ostentativ este alta. Analogia este putin deplasata; planurile sunt instrumente deosebit de utile daca sunt bine facute si urmate. Sper ca ai prins ideea…

  In al doilea rand, nu trebuie neaparat sa urmezi modelul meu. Gandeste-te la o forma care te-ar putea ajuta sa urmezi planul, nu sa te sperie cu complexitatea lui! In planul tau de cariera esti TU cu TINE insati, pe drumul care duce de la alegerea profesiei de care esti pasionata la succes (asa cum il vezi tu)!
  Daca modelul despre care vorbeam ti se pare dificil, eu cred ca Planul ar trebui sa contina MACAR urmatoarele: analiza puncte tari si puncte slabe personale, cateva principii calauzitoare, obiectivele propuse si pasii necesari pentru a le atinge (ultimele ordonate in timp si in functie de complexitate, si gandite astfel incat obiective intermediare pe termen scurt si mediu sa duca la indeplinirea obiectivelor pe termen lung). Tie trebuie sa-ti fie cat mai clar cu putinta cine esti, ce vrei sa faci, ce, cum si cand vei face, in functie de ce valori/principii vei lua deciziile de-a lungul vietii. Iti recomand cartea lui Stephen Covey – Eficienta in 7 trepte. O sa te ajute foarte mult sa pui lumina in aceste chestiuni. O gasesti si prin anticariate si prin librarii. Trebuie neaparat citita si aplicata.

  Atentie, noi comentam aici despre Planul de Cariera, dar articolul se referea la Planul de Dezvoltare Personala. Sunt instrumente diferite si, in plus, ramasesem eu dator cu un articol despre capitolele 5 si 6 (practic, planul efectiv intra la capitolul 5 si acesta ar fi fost capitolul care te-ar fi ajutat pe tine foarte mult!). Am scris cel putin doua articole si despre planul de cariera. Le gasesti cu ajutorul functiei “Search” de sus din coloana albastra.

 6. elena Says:

  Octav invat mereu cate ceva din ce spui tu ,multumesc din inima!

 7. Planul de dezvoltare personala - exemplu (II) at Octav Dafinoiu - Communication and intelligence in action! Says:

  [...] dator de destul de mult timp cu partea a doua a exemplului de Plan de dezvoltare personala. In prima parte am tratat capitolele I-IV, asa cum le vad eu. Am atins atunci aspectele legate de analiza SWOT [...]

 8. VICTOR Says:

  miai fost de mare ajutor sint lucruri reale mersi mult pentru ce ace faci

 9. vlad Says:

  Bravo Octav!
  dpdv filozofic e minunat.
  Acum ar trebui sa-ti etalezi talentul si cu un exemplu practic. Imagineaza-ti ca stai in fata lui Becali si trebuie sa-ti sustii propriul plan de dezv.

 10. CRISTINA Says:

  ESTE IMPRESIONANT SI TREBUIE APRECIAT CINEVA, CARE IN VREMURILE ACESTEA “DE CRIZA MORALA”, MAI FACE CEVA DIN CARE SA NU CASTIGE BANI.
  DAR TOTUSI AI CASTIGAT CEVA: APRECIREA ATATOR PERSOANE CARE AU AVUT UN PUNCT DE INSPIRATIE IMPORTANT.
  FELICITARI!
  MULTUMESC!

 11. www.protow.com Says:

  You Ԁo not hve tօ follow the preѕent swim suit trends
  come ɑcross tҺe swimwear garments thɑt mаke you feel comfortable.
  Тhese two names are known fߋr the rigorous durability
  оf tҺeir commodities andd һave relished inn long
  history of competition іn the trailer hitch industry.
  Dealers mostⅼʏ fгom the original department store building, supply
  аnd marketing cooperatives ɑnd otheг state-owned commercial enterprises.

 12. http://www.protow.com/Solutions/PrivatePropertyImpoundSoftware/tabid/199/Default.aspx Says:

  They must tell the tow company աhy the сar is bеing towed.
  Forde ɑnd Gaxipla wilⅼ be tried tⲟgether inn Jɑnuary of 2011, if ɑll gοes accorrding to Hoyle.
  Barnett frօm holding tһeir clients at “gunpoint, yelling obscenities at them and kicking one of the women.

 13. ely Says:

  Salut! Imi place abordarea ta originala.

  Dpdv rational/cartezian, daca birocratia ar fi mai inteligenta in Romania sau oriunde, si.ar da seama ca, un este ca o incercare de marketing sentimental, care se mai practica in epoca rationalismului de secol 18-19.
  In prezentul atat de asezat , previzibil, comercial si stabil-intelectual ( ca si cum am zice stabil termodinamic), sa ne imaginam cum un Umberto Eco si-ar fi clasificat, institutionalizat, opera.
  Cred ca l.ar fi amuzat teribil sa declare activistic ce isi propune, genial, sa descopere pe viitor. Ha. Curricular. God!

 14. ely Says:

  Dpdv rational/cartezian, daca birocratia ar fi mai inteligenta in Romania sau oriunde, si.ar da seama ca, un Plan de dezvoltare personala este ca o incercare de marketing sentimental, care se mai practica in epoca rationalismului de secol 18-19.
  In prezentul atat de asezat , previzibil, comercial si stabil-intelectual ( ca si cum am zice stabil termodinamic), sa ne imaginam cum un Umberto Eco si-ar fi clasificat, institutionalizat, opera.
  Cred ca l.ar fi amuzat teribil sa declare activistic ce isi propune, genial, sa descopere pe viitor. Ha. Curricular. God!

 15. Smithg187 Says:

  Farmville farms even include free gift that is especially designed for the neighbors on their farm visit. abgddecabbfacdbe

 16. retete de mancare Says:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group.

  Chat soon!

Leave a Reply