Rolul reprezentarilor in fotbal

     Subiectul nu l-am ales intamplator ci are legatura cu participarea echipei nationale de fotbal a Romaniei la Euro 2008. Dupa fiecare meci pe care l-a sustinut echipa noastra la turneul final s-au auzit si pareri pro si pareri contra la adresa jocului echipei, a tacticii alese si chiar a unora dintre jucatori. Insa, de fiecare data, specialistii si nespecialistii deopotriva au afirmat la unison ca suporterii echipei Romaniei sunt fantastici. Au spus asta si jucatorii, si comentatorii, si conducatorii fotbalului romanesc, si oficialii campionatului european, si cetatenii elvetieni ori austrieci cuceriti de invazia galbena. S-a spus ca “Insula Galbena” este caracterizata si de buna dispozitie, si de spirit civilizat si fair play, si de o legatura invizibila si profunda cu jucatorii din teren pe care ii incurajeaza din primul pana in ultimul minut! La asa public, asa jucatori! La asa jucatori, asa public! Romanii care privesc meciurile sunt mandri de romanii care se afla pe teren! Aseara, la Fan Zone in Pta Constitutiei, cand se auzeau scandarile de incurajare ale romanilor de pe stadion, incepeau si scandarile noastre ale celor din Piata. Chiar daca, fizic vorbind, eram despartiti de o distanta apreciabila, eram cu totii conectati cu ceea ce se intampla in teren si cu jucatorii. A fost o experienta deosebita si tocmai de aceea ma aplec putin asupra ei.

Am spus de o mie de ori si o sa mai spun de oricate ori va fi nevoie: oamenii actioneaza prin prisma imaginii pe care o au in minte. Acesta este si mecanismul prin care suporterii unei echipe ii imping de la spate pe jucatorii favoriti din teren! Prin scandarile lor, suporterii le construiesc jucatorilor o imagine intens “colorata” cu emotii vibrante: aceea de castigatori. Iar jucatorii se vor comporta in consecinta. Astfel, exista o probabilitate mult mai mare ca ei sa castige.

Cel mai bun exemplu care imi vine in minte acum este unul nefericit pentru romani, mai ales pentru stelisti. Este cazul meciului Middlesborough – Steaua din semifinala Cupei UEFA. La 0-2, englezii – atat echipa din teren cat si suporterii din tribune – au “picat” pe un scenariu care se intamplase cu numai cateva zile inainte in campionat: intorsesera scorul de la 0-2 la 4-2. Ei bine, dupa ce Steaua marcase pentru 2-0, tribunele izbucnisera intr-un vacarm de neimaginat si isi incurajau favoritii cu o bucurie imensa. Ei “vedeau” cu ochii mintii cum jucatorii din teren reusesc sa dea 4 goluri si sa se califice in dauna Stelei (Steaua batuse la Bucuresti in tur cu 1-0 si, de aceea, era nevoie de 4 goluri pentru echipa engleza!). Jucatorii din teren vedeau si ei acelasi lucru si stiau ca repetasera isprava cu putin timp in urma; amintirea era proaspata. Din pacate pentru noi, chiar asa s-a intamplat! :(   Am luat 4 goluri si am pierdut calificarea desi echipa engleza era una de mana a doua.

Asa stand lucrurile, pe aceste principii, poate ca ar fi mult mai bine ca printre incurajarile pe care le scandeaza suporterii nostri din tribune, si care le dau aripi lui Mutu, lui Chivu si celorlalti jucatori romani, sa mai strigam si ceva de genul: “Gol Romania!” (inainte ca asta se intample, nu dupa!), “Apara Lobont!” (tot inainte de faze!), “1-0, 2-0, 3-0 pentru Romania!”, “Pasa Chivu, pasa Dica, Mutu – gooool!” etc. Astfel, le-am putea creiona mai clar jucatorilor niste imagini in minte, pe care ei sa le duca la indeplinire.

Teoria aceasta poate fi extinsa la orice alt sport; ea nu e valabila numai in fotbal. 

One Response to “Rolul reprezentarilor in fotbal”

  1. Ovidiu Miron Says:

    Este imaginea mentala castigatoare :) . Ai mare dreptate, Octav!

Leave a Reply