Edward de Bono: Sase palarii ganditoare

     Desi am terminat de citit cartea cu destul de mult timp in urma, nu reusisem sa scriu cateva cuvinte despre ea. Trebuie sa spun din start ca aceasta carticica este pe atat de utila pe cat de usor e de citit. Metoda celor sase palarii ganditoare vine de la parintele conceptului gandirii laterale, Edward de Bono, cel despre care stiu ca a fost inclus intr-un top al celor 100 de oameni care au schimbat istoria lumii. Teoriile si conceptele lui au fost adoptate de catre sisteme de educatie din mai multe tari si, bineinteles, sunt folosite si in sectorul privat, in cadrul unor companii importante de pe toate continentele lumii.

Nu am sa dau decat doua citate care mi se par sugestive si am sa trec apoi la prezentarea pe scurt a acestei metode de gandire creativa:

Gandirea reprezinta resursa suprema a omenirii. (Edward de Bono)

In gandire, principala dificultate este confuzia. Incercam sa facem prea multe deodata. Suntem coplesiti de emotii, informatii, logica, speranta si creativitate. Este ca si cum ai incerca sa jonglezi cu prea multe mingi. (Edward de Bono)

Ei bine, metoda celor 6 palarii pune accent pe simplitate, pe disciplina gandirii, pe efort constient si sitematic in anumite directii. Este un joc de roluri care se preocupa mai mult de “ceea ce poate fi” (implicand gandire constructiva, gandire creatoare, conceperea pasului inainte) decat de “ceea ce este” (care se determina prin analiza, judecata, argumentatie). Drept consecinta, nu mai conteaza cine are dreptate si cine nu.

 In loc sa ne certam cu privire la o situatie pentru care avem, fiecare, perspective diferite (care pot fi toate valide), putem urma sistematic niste standarde de directii pentru gandire. Aici intervin cele sase palarii. Ele au sase culori corespunzand celor sase directii de gandire:

 • palaria alba – pentru fapte obiective si cifre;

 • palaria rosie – pentru un punct de vedere emotional;

 • palaria neagra – pentru prudenta, pentru evidentierea punctelor slabe ale unei idei;

 • palaria galbena – pentru optimism, speranta, gandire pozitiva, beneficii;

 • palaria verde – pentru creativitate, idei noi;

 • palaria albastra – pentru organizarea procesului de gandire, pentru controlul folosirii celorlalte palarii.

Palariile nu sunt descrieri ale oamenilor, ci descrieri ale comportamentelor, mai precis ale modurilor de “gandire” pe care cei prezenti trebuie sa le urmeze cu totii in acelasi timp, in mod sistematic. Palariile sunt folosite pe rand, nu neaparat in ordinea expusa mai sus, dar este neaparat ca toti membrii sa poarte palariile de aceeasi culoare in acelasi timp. Aceasta metoda foloseste la maximum experienta noastra, cunostintele, inteligenta si toate celelalte caracteristici ale fiecarui membru al grupului. Chiar si agresivitatea unui individ este utila atunci cand ea este directionata intr-o directie care ne intereseaza. Metoda poate fi aplicata atat de catre o singura persoana cat si de catre un grup si face ca resursele sa fie folosite in mod complementar, concentrate spre un obiectiv, in loc sa se anuleze reciproc. Altfel spus, in loc sa ne contrazicem, construim cu totii, sistematic, “drumuri” in cate o directie propusa. Gandirea astfel insumata va fi mult mai puternica, intocmai cum particulele unui magnet sunt puternice pentru ca sunt aliniate in aceeasi directie.

Folosita in cadrul companiilor mici si mari, metoda poate duce la eficientizarea chiar si cu 500% sau mai mult a proceselor. Recomand cu incredere cartea dar, mai ales, recomand cu incredere aplicarea metodei.

12 Responses to “Edward de Bono: Sase palarii ganditoare”

 1. Ovidiu Miron Says:

  Inca nu am citit cartea. Dar mi-am propus sa o fac in viitorul apropiat. Esenta extrasa de tine este incantatoare :) .

 2. Octav Dafinoiu Says:

  Multumesc, Ovidiu! Am expus esenta tocmai ca sa poata fi folosita. Cei ce nu au timp pot aplica macar aceste principii.

 3. maria Says:

  Felicitari pentru blogul personal, nu l-am studiat in intregime, dar cum azi este prima zi de vacanta ,voi acorda atentie marita articolelor postate.

  Super articolul! Metoda palariilor ganditoare, o aplic si eu in activitatea mea!

  In perioada vacantei am de realizat diferite teme , legate de managementul calitatii, clasei,( este un inceput) Va cer acordul sa folosesc unele fragmente din articolele d-voastra!
  O zi buna si va multumesc!

 4. maria Says:

  @ Ne-am intalnit ,la empower.ro!

 5. Octav Dafinoiu Says:

  Multumesc, Maria!

  Acordul il ai! Numai sa-mi spui exact ce folosesti si care sunt temele la care lucrezi! Scrie-mi pe adresa octav@octavdafinoiu.ro, poate reusesc sa te ajut cu mai mult!
  Mult succes!
  Si, te rog, spune-mi Octav!

 6. Danonino Says:

  Octav, sa vezi ce mult place copiilor metoda cu palariile :)

 7. Octav Dafinoiu Says:

  Daaa! Sunt convins ca le place! Pai omuletii astia abia asteapta sa se joace si sa-si exerseze libertatea. Cred ca ar face asta la infinit…

  Dar trebuie neaparat sa-mi povestesti! :)

 8. vio Says:

  as vrea sa inteleg si eu mai bine cum se aplica metoda? imi puteti da un exemplu? multumec!

 9. maribel Says:

  va rog sa mi dati un exempluuu…va rog mult…cum se aplica metoda???un exemplu concret

 10. maribel Says:

  intre timp am predat aplicand aceasta metoda…n-am cuvinte…e foarte eficace…in plus poti vedea dincolo de aparente…poti vedea in sufletul copilului…

 11. 12 modalitati de a Trai in LIBERTATE « katai Says:

  [...] timpul tău costă şi nu ai timp să asculţi fiecare văicăreală. Însă aici se poate aplica teoria celor 6 pălării. Investeşte mai mult timp în oamenii de lângă tine decât în proiectele care urmează să le [...]

 12. Andrei Says:

  Recomand metoda celor 6 palarii ganditoare persoanelor care vor sa analizeze o problema din mai multe perspective pentru a gasi solutii creative. Am prezentat aceasta metoda intr-un mod interesant si usor de inteles:
  http://roxandrei.ro/creativitate/6-palarii-ganditoare

Leave a Reply