Cum lupti cu frica?

     Ieri, pentru prima data in ultimul an, o cunostinta de-a mea, partener de moral ridicat, arata foarte afectata. La capatul unei saptamani obositoare, in care lucrurile nu iesisera asa cum ar fi vrut, cinismul si pesimismul reusisera sa-i erodeze siguranta. Pentru prima data am auzit ca “vinovata este economia”, ca “jocul are miza zero; daca unii castiga altii pierd”, ca oamenii sunt… nu-stiu-cum, ca “nu sunt bani” etc.

Ei bine, suntem influentabili, asa ca ecourile au ajuns astazi la mine. De dimineata. Astfel incat a trebuit sa duc, chiar de la prima ora, lupte cu mine.

Dar nu! Nu am sa las frica sa-mi toace mintea. Intai, asa cum spune si Anthony Robbins, frica este un sentiment normal si nimeni nu este ocolit de ea. Chiar si oamenilor de succes le este cateodata frica.  Diferenta intre ei si ceilalti o fac atitudinea, decizia si actiunile.

Mi-e frica de faptul ca nu as reusi in lucrurile mari la care ma gandesc?? Ei bine, NU! Intai de toate pentru ca incep sa inteleg, in loc sa fug! Apoi pentru ca nu sunt de acord cu niste aspecte! Nu sunt de acord, de pilda, cu faptul ca vinovata este economia. Situatia de ansamblu prezinta consecintele a ceea ce am facut pana acum. Nu poate fi vinovata “economia”! Vom gasi vinovatul numai privind in oglinda. Daca nu reusim inseamna ca nu facem tot ceea ce este necesar. Inseamna ca, poate, trebuie sa schimbam ceva. Inseamna ca trebuie sa gandim mai bine si sa actionam mai inteligent. Este evident ca a da vina pe guvern sau pe climatul economic este mai usor; te scapa de responsabilitate. Dar pretul platit este mult mai apasator: pierzi si controlul. Este ca si cum totul ar depinde de noroc. Imi aduc aminte de ce-a spus la un moment dat Krish Dhanam: cand este momentul productivitatii, nu mai stati sa va pierdeti in victimizare! Nu are rost sa las din mana fraiele. Puterea persoanala rezida in puterea de actiune si, atat timp cat sunt intreg si sanatos, pot sa actionez, pot sa fac in fiecare zi cate un pas pentru a reusi. 

Si, apoi, nu sunt de acord cu jocul de suma zero! Este o mentalitate primitiva si paguboasa. In lumea de azi, numai prin parteneriate poti realiza ceva important. Daca ne ferim sa impartim si sa impartasim cu cei de langa noi, vom fi mai saraci (nu numai din punct de vedere material!). Trebuie sa ne obisnuim cu mentalitatea abundentei. Este de ajuns pentru toti! Doar pe bazele acestea putem sa si colaboram sinergic.

In cele din urma aleg sa pastrez in minte imaginea obiectivelor realizate, imaginea care imi da motivatie si energie, nu imaginea care ma seaca de aceste resurse. Pentru ca, in orice moment, avem puterea de a alege!

 

3 Responses to “Cum lupti cu frica?”

  1. Ovidiu Miron Says:

    Total de acord, Octav! :)

  2. Carina Says:

    E normal sa-ti fie frica. Si nu e usor sa depasesi starea asta. Ai nevoie de multa vointa. Eu sunt mandra ca de curand am reusit sa iau o decizie importanta pentru mine. Mi-era groaza de momentul asta, dar desi am facut pasuyl asta tot n-am scapat de indoieli. Important e ca stiu ca vreau s afac asta. Ce va iesi… ramane de vazut :)

  3. Octav Says:

    Carina, ma bucur pentru reusita ta! Orice pas pe care il facem in afara zonei noastre de confort este un castig! Daca este un pas mare, atunci este si o reusita mare! Indoielile ar trebui sa dispara pe parcurs pentru ca actiunile noastre au capacitatea sa traga dupa ele si gandurile si simtirile noastre.

Leave a Reply