Lantul influentelor

Laur  a plecat in Germania sa-si aduca masina. Asa ca, la pranz, iesisem eu sa-i cumpar de mancare unei colege de birou. La intoarcere, aproape de intrarea in cladire, un catel statea sprijinit de zidul deschis la culoare, incercand parca sa adune toate razele de soare ale unei zile geroase de toamna tarzie. Cred ca-i reusea, numai ca, dintr-o data, a tresarit si am crezut ca vrea sa muste. M-am ferit. Imediat, insa, am inteles ce se intamplase:

catelul se speriase de umbra de pe zid a unei pasari, iar eu am reactionat la randul meu.

Stau si ma gandesc… material vorbind, pasarea exista, dar umbra nu. Si totusi, cainele s-a speriat de umbra crezand ca vrea cineva sa-l loveasca, iar eu m-am speriat de caine crezand ca vrea sa ma muste. Si, continuand ideea la un nivel mai profund, imi dau seama ca sunt multe reflectii care – mai mult sau mai putin fundamentate pe realitate – ne tulbura mintea, iar – prin noi – ii influenteaza si pe cei din jurul nostru. Mintea noastra este foarte usor impresionabila de orice “umbra” a unor persoane, idei, obiecte, evenimente, trairi, etc. Chiar daca reflectia este la fel de diferita de sursa precum umbra pasarii de pasarea insasi. Ce pe ce se reflecta? Si cum? Si pe cine influenteaza? Si cum??

Si lantul influentelor nu se opreste la mine, ci continua cu tine, cel care citesti, si cu…

Si cand te gandesti ca totul plecase de la o umbra, sau de la foamea Anelizei …sau de la plecarea lui Laurentiu. Sau de la cel care a inventat automobilul. :) Pe de alta parte, n-ar exista o umbra fara o sursa de lumina. Avem de meditat la asta.

Cum ar fi sa putem sa avem o vedere de ansamblu asupra influentelor si asupra modului in care ele tes aceasta panza deasa a socialului?

Leave a Reply