Pur si simplu coplesitor!

Peter Paul Rubens – Consecintele Razboiului/ Ororile Razboiului

Doi buni prieteni de-ai mei, sot si sotie, au muncit cca 4-5 luni la o capodopera. Uneori chiar si 16-18 ore pe zi. Lucrarea iti taie rasuflarea, fara nicio exagerare! Este vorba despre o reproducere libera dupa lucrarea lui Peter Paul Rubens – “Consecintele Razboiului” (cunoscuta si sub numele de “Ororile Razboiului”), din anii 1637-1638.

Ororile Razboiului - Reproducere libera dupa P.P. Rubens by Cristina Ciutacu

Tempera cu ou

Daca originalul este pictat in ulei si are marimea de 206×342 cm, fiind una dintre cele mai mari lucrari ale lui Rubens, reproducerea romaneasca a celebrei lucrari este o pictura in pigment cu ou – cea mai veche si mai dificila tehnica de pictura clasica – si are o marime de 215×354 cm. Pictorii romani care sa aiba iscusinta necesara de a crea asa ceva ar putea fi numarati pe degetele de la o mana, iar tehnica in care a fost lucrata opera este una extrem de dificila si veche. Printre alti mari pictori care au folosit-o, in afara de Rubens, a fost si Leonardo da Vinci. O trecere de la o nuanta la alta a culorii poate necesita zeci de straturi in doar cativa centimetri liniari.

Initial facuta la comanda, pentru o persoana din Statele Unite, lucrarea talentatilor artisti romani nu a mai ajuns la destinatar, acesta fiind afectat serios de criza financiara si neputand sa-si mai permita sa o plateasca.

Si povestea artistilor iti taie rasuflarea… despre munca titanica, despre stilurile folosite in redarea personajelor, despre greutatile financiare, despre persoane care nu cunosc valoarea lucrarii…
Poate ca ar fi nimerit ca, din aceasta perspectiva, lucrarea sa se numeasca “Ororile crizei”. (Originalul era o replica la o alta pictura de-a aceluiasi autor, alegoria “Binecuvantarea Pacii”. In “Ororile Razboiului” este infatisata alegoric suferinta artelor in perioada razboiului.) Criza ucide nu numai artele, nevoia de frumos, ci si putinul bun simt pe care il mai aveau oamenii de astazi. Sau poate doar la noi este asa… :(

Ca sa va puteti da seama de proportiile lucrarii, iat-o avand-o in partea stanga pe talentata artista Cristina Ciutacu - cu peste 15 ani de experienta in special pe restaurarea operelor de arta (domeniu in care detine un portofoliu impresionant), care s-a autodepasit lasand in urma o asemenea panza. Performanta este cu atat mai mare cu cat artista a reusit sa redea in tempera cu ou, profunzimea medium-urilor de ulei pe care le folosea Rubens. (Lucrarea originala este una de referinta in ceea ce priveste rafinamentul detaliilor si profunzimea planurilor - pictura in ulei permitand asemenea realizari. Totusi, iata ca, dupa mai mult de 350 de ani, niste maini talentate au reusit aceleasi performante cu o tehnica mult mai saraca in potential si mult mai grea!) Mai mult decat atat, desi lucrarea a fost facuta dupa o imagine de marimea unei vederi, reuseste sa pastreze extrem de fidel detaliile si sa aduca o stralucire aparte.

Reproducere libera dupa Ororile Razboiului - PP Rubens de Cristina Ciutacu. Proportii.

Lucrarea este de vanzare. Daca va intereseaza, astept sa-mi scrieti la octav@octavdafinoiu.ro

Mai jos poate fi admirat si originalul.

Peter Paul Rubens - Consecintele Razboiului (Ororile Razboiului) 1637-1638

Leave a Reply